ÖTELEME HAREKETİ NEDİR » KONU ANLATIMI

Öteleme Hareketi Nedir?
Bir şeklin doğru veya eksenler üzerinde sağa, sola, yukarı veya aşağıya doğru ilerletilmesidir. Aşağıdaki şekilde x ekseni üzerinde ötelemeye örnek verilmiştir. Şekli inceleyelim.

öteleme hareketi

Yukarıdaki şekilde ABC üçgeninin köşelerinin apsisleri 5 birim sağa doğru ötelenmiş, ordinatları ise değişmemiştir. ABC üçgensel bölgesi üzerindeki her nokta x ekseni boyunca 5 birim sağa ötelenmiştir. Aşağıdaki şekilde ise y ekseni üzerinde ötelemeye örnek verilmiştir. Şeklimizi inceleyelim.

öteleme hareketi nedir

Şekilde görüldüğü gibi x koordinatları değişmemiş y koordinatları 7 birim azalmıştır. Şekil y ekseninde 7 birim aşağıya ötelenmiştir.

Öteleme hareketi yapıldığında;
» Şeklin yönü değişmez.
» Şeklin boyutları değişmez.
» Noktanın a birim sağa ötelenmesi x koordinatının a birim artacağını, sola ötelenmesi ise x koordinatının a birim azalacağını belirtir.
» Noktanın a birim yukarı ötelenmesi y koordinatının a birim artacağını, aşağı ötelenmesi ise y koordinatının a birim azalacağını belirtir.

Örnek : Köşeleri A(0 , 3), B(2 , -1), C(3 , 5) olan ABC üçgenini y ekseni boyunca 2 birim aşağı öteleyerek elde ettiğimiz A'B'C' üçgeninin köşelerinin koordinatlarını bulalım.

Çözüm : Üçgenimiz aşağıya öteleneceğinden köşe koordinatlarındaki apsis değerleri değişmeyecek, ordinatları ise 2 birim azalacaktır. Bu durumda köşe noktalarının koordinatları;

A(0 , 3) noktasının ordinatı 2 azalırsa A'(0 , 1)
B(2 , -1) noktasının ordinatı 2 azalırsa B'(2 , -3)
C(3 , 5) noktasının ordinatı 2 azalırsa C'(3 , 3) olarak bulunur.

Dönme Hareketi Konu Anlatımı
Yansıma Hareketi Konu Anlatımı

Paylaş